Wednesday, May 4, 2011

Rindu Zaman Sekolah

Salam, hi~

Bersyukur ke hadrat Illahi sekali lg diberi peluang tuk bernafas hari ini. Tuk entry kali ni aku nk menyingkap kembali kenangan2 silam aku di zaman persekolahan dlu. Almaklumla, org ckp zaman bru nk "up"! hahaha. Tapi betol, zaman sekolah ni kalau di kenang kompem gelikan hati je. Yela, mase ni org ckp rambut sikat tepi lg, baju tuck-in(btol ke x eja ni) hahaha. Mcm2 lg la. Tapi ade je bdk2 mase ni yg konon gangster la, gaduh la, konon macho. Helo, ko gadoh klu masuk paper org bangga xpe. Ni muke masuk paper, kene tahan reman, malu mak bapak je. Tol x??? :p Bukannye aku nk slahkan sape2 dlm perkara ni, tp korg bleh pkir mane baek mane buruknye. opppsss! terlajak cter lak. Balik pada tajuk entry kali ni, mmg aku rindu gle zaman skolah, lg2 ngn kenangan2 ape yg aku alami dlu.

Mase Form 1 dlu, aku ni mcm biase2 je. Xdela aktif n hebat sgt mase 2, sbb aku baru nk blaja kenal ngn org, baru nk mule cebur2 bidang sukan. Tapi mase Form 1 dlu aku cume aktif Bola Kerangjang je. Mase 2 aku ade join Kadet Remaja Sekolah, tp dtg x dtg. So, kire x aktif sgt le mase 2. Masuk je Form 2, ni dh start zaman kegemilangan aku. Aku dah muke wakil sekolah dlm Bola Kerajang. Mase ni pertangdingan MSSD Kuantan je. Tapi penampilan pertama 2 , alhamdulillah ktorg dapat Naib Johan, MSSD Kuantan. Pas2 kebetulan lak, coach bola keranjang aku ni jurulatih Bola Baling Pahang, die nampak aku ngn kwn2 ade ketinggian yg ideal d mana die duk cari player2 yg tinggi mcm ktorg. So die serapkan aku ngn kwn2 dalam Pasukan Bola Baling Sekolah. Xpasal2 je dpt wakil sekolah sekali lagi. Tapi mase ni pon ktorg maen biase2 je. Ktorg kalah suku akhir MSSD Kuantan.

Xabis kat c2 je, mase ni skolah ade wat pertangdingan nasyid. Tapi mase 2 kene wat group sndiri la, dan member aq duk ajak2 aku. Mase 2 aku ingt lg, aku, adam, aswa dan farah. hahaha. Bleh lak ktorg cmpur laki perempuan satu group. Mase pertandingan 2 org plik la ngn ktorg.Pas2 lak, diorg suh aku jd penyanyi utama. Lagi la. hahaha. Tapi kumpulan ktorg mmg kompem x mng nye la sbb dh lggr peraturan awl2. hehehe. Tapi selang beberapa mggu, senior skolah aku dtg bgtau yg aku terpilih tuk join kumpulan nasyid skolah. Mmg terkejot la kan! hahaha. Tapi aku tolak. Aku ckp aku x ready and x thu pon pemilihan tuk wakil sekolah. Tapi lepas je diorg mng peringkat Zon, senior aku , Asyraf skli lg dtg pjuk aku join team skolah, dan aku rase mgkin ni rezki aku, so aku terima. Dan aku cume ade mase 2 minggu tuk hafal lagu dan ternyata mase 2 mmg x ckup. Mase hari pertandingan pon aku duk hafal2 mcm 2 je. Dan Alhamdulillah, ktorg mng peringkat Daerah Kuantan. Dan kemudian ktorg kene pergi ke Cameron Highland, tuk Festival Nasyid Peringkat Negeri Pahang. So, mase ni kene berentap dgn sume daerah dalam Pahang. Dan ternyata percubaan aku yg pertama ini bjye lg membawa kemenangan di peringkat Negeri. Dan Alhamdulillah, ktorg berjaya ke Kuala Lumpur tuk ketogori Sekolah Menengah sempena Festival Nasyid Kebangsaan. So mase ni ade silap, sbb ktorg training pkai pekasyen(aku maen eja je nih!) tp smpai sane ktorg pkai minus one! hahaha. So ktorg tertewas di c2. Tapi Alhamdulillah, aku bjye gak wakil Negeri aku. Tapi aku bukan penyanyi utama pon. Juz backup2 je. hikhikhik. Dan sjak dari 2, ktorg kt Pahang dh mcm artis. Dapat jemputan byk pihak, esp dr PPD Kuantan, TNB Pahang dan sbgnye.

Seterusnya mase Form 3 lak, nasyid sekolah, ktorg saje wat kalah awl sbb sume nk tumpu peperiksaan SPM dan PMR so ktorg xde kengan sgt. Bola Keranjang pon ktorg xde luck, ktorg kalah suku akhir. Alhamdulillah, rezki aku ada pd Bola Baling. Dengan berbekalkan kekuatan member aku , akmal selaku kapten Bwh-15 dan kami sbg satu pasukan, ktorg berjaya mnjadi Johan Peringkat MSSD Kuantan. Dan aku terpilih tuk menyertai antara berberapa pemain laen tuk mewakili daerah Kuantan. Tapi syg, aku terkandas dlm pemilihan akhir wlupon mase perlawanan persahabatan aku menjaringkan 2 gol. Coach aku ckp mase 2 aku xde teamwork. So aku terima. Wlupon aku x dpt pergi, tp aku dpt baju jersi no 13. hahaha.

Mase Form 4 lak, alhamdulillah, tahun kegemilangan aku lg. Tuk nasyid, ktorg berjya smpai ke peringkat Kebangsaan sekali lg, tp bukan Festival Nasyid Kebangsaan, tp Nasyid Anti-Dadah Kebangsaan. Mase nasyid anti-dadah kebangsaan ni, aku x sgka rupa2nya member baek aku kt MMU dan jgk peserta AF9 iaitu Raqib ade same2 ngn aku mase ni. Cuma mase ni die wakil Melaka, aku wakil Pahang. hee~ Pas2 lak, dalam bola kerangjang, sekolah aku x antar wakil. Dalam Bola Baling plak, aku blas dendam tuk tahun seblomnye. Aku perbaiki permainan aku. Tapi syg sekolah aku skli lg tersingkir di peringkat Suku Akhir Bawah 18 tahun. Tapi disebabkan aku perform mase suku akhir 2, aku terpilih sekali lg dalam Selection MSSM Pahang tuk team bwh-18 tahun. Dan alhamdulillah, xsia2 aku baiki sume permainan aku, dan aku terpilih tuk mewakili Kuantan. Dan seperti aku duga, aku bukan pilihan utama, tp mase perlawanan pertama, member aku x perform dan coach masuk kan aku sbg gantian. Tapi ternyata aku xkan sia2kan peluang aku tuk mewakili Kuantan. Dan alhamdulillah game pertama ktorg menang dan aku terpilih sbg 1st team sjak game ari2 smpai ke final dan ktorg mendapat Naib Johan MSSM Pahang. Lepas 2 aku x terpilih tuk mewakili negeri aku sbb aku kurg pengalaman. Tapi lepas pada 2, pasukan Bola Tampar Sekolah pggil aku maen tuk mewakili sekolah. Dan aku merupakan pilihan pertama. Tapi sayang, di suku akhir, aku sndiri yg mnjd punca kekalahan skolah dan sjak dr 2, aku tekad aku xkn maen bola tampar lg wlupon i2lah pertama kali aku bermain bola tampar.

Form 5 merupakan tahun akhir aku di sekolah dan aku xkn sia2kan tahun akhir aku wlupon aku amik SPM thun 2. Nasyid sekolah ternyata merudum dek kerana keputusan juri yg berat sebalah. Kami redha. Bola baling sekali lagi mnjd penyelamat dan kegemilangan sukan aku. Bola MSSD Kuantan di adakan di sekolah aku sndiri, dan aku terpilih sbg kapten skolah bwh-18 tahun lelaki. Dan aku xkn malukan sekolah sbb ktorg bermaen dihalaman sndiri. Dan ternyata ktorg membuktikan kami yg terbaek dgn 3 kategori iaitu, lelaki 18 dan 15 dan perempuan 15 ke final. Tapi syg kami sume tewas di final dan ketiga2 kategori mendpat naeb Johan. Dan sekali lg aku terpilih dalam Selection MSSM Pahang Bwh-18 tahun. Tapi dlm sesi pemilihan, aku mendpat kecederaan di pgkal peha. Kedua2 peha kiri dan kanan aku cedera. Dan mase dibawa pulang, aku menitiskan air mata dpn coach aku dan mintak tarik diri dari kejohanan kali ni. Tapi coach aku ckp, nama aku nama pertama yg ada dlm snarai die. Aku rase x smpai hati nk kecewakan die sbb die baek sgt ngn aku. So, aku pon teros berharap aku cpt smbuh dr kecederaan dan keesokan harinya, dlm keadaan skit aku teros membuat latihan fizikal bersendirian tuk mngelakkan kecederaan yg serious. Aku di asingkan dari latihan biase. tapi skejap je, kmudian aku tros join team semula. Dan ternyata aku pergi ke Kejohanan 2 dalam keadaan yg kurg baek dan ternyata team aku kalah dlm kumpulan. Tapi 2 bukan salah aku, tp sbb ade team yg lbih baek dr ktorg. Kemudian aku berehat 2 bulan d rumah. Pasukan Bola Kerangjang seperti biase x antar tahun 2 dan aku dijemput tuk bermaen bola tampar tp aku mnolak tawaran tersebut wlupon ckg ckp nama aku sudah ada dlm senarai Bola Tampar MSSM Pahang. Ckg ckp, ntah ye ke x tp die mmg jnji ngn aku nk masukkan nama aku. hahaha:))

Dan ternyata, zaman sekolah aku ckup menarik. Aku akan simpan kenangan ni smpai bila2. Sbb 2 aku rindu sgt nk balik zaman skolah sbb skolah btol2 mendidik aku mnjd manusia.


Mari Like~!

2 comments:

Zuraidah said...

KRS seh. Kita KRS gak dulu. :p

Tak sangka ada bakat dalam nasyid. Okay. Nanti boleh masuk arena dunia punya. Erk. *apakah?

aku di jalanan said...

hahaha. same la kt KRS. :p

alhamdulillah, ade la bakat ckit2. sore bukan sdap pon . hee~ nk masuk dunia punyer?? insyaAllah klu dizinkan Allah~ :)