Sunday, April 17, 2011

Dugaan

Salam, hi~

Dugaan. Aku rase mesti korg dh phm ngn title yg aku tulis ni. Sbg hamba Allah, setiap manusia akan diuji dgn dugaan2 yg di berikan dan akan diberikan. Dan entry ni, bukan niat nk merungut atas ape yg telah Allah S.W.T uji pada aku. Tapi aku nk berkongsi sedikit dgn kawan2 aku dgn ape yg dh aku alami. Alhamdulillah, lepas je aku berhenti keje 31 March 2011, aku tros mnyibukkan diri dgn prog Rakan Muda aku. Kemudian, aku amik keputusan tuk bercuti seminggu tuk pulang ke hometown aku, dimana tmpt aku dibesarkan iaitu di Kuantan,Pahang. Niat aku tuk pulang bercuti ni adalah tuk mnghilangkan segala stress aku di tmpt keje, University dan personal aku sndiri. Tapi masih ade yg x paham kenapa aku nk bercuti. Aku amik perkara ni positive, sbb aku xmention pon xnk diganggu. Aku xslhkan korg. Aku pon slh kat cni, dan aku minta maaf atas ape yg berlaku.

Kadang2 manusia ni perlukan rehat, dan aku rase korg pon paham ape yg dh aku lalui. Aku x mintak tuk mnyibukkan diri, tp dan mmg tanggungjwb aku. Dan sekarang aku dh sdar bertapa besarnye tanggungjawab aku bile aku dh punye kerjaya sendiri, kelab, rakan2 dan keluarga. Tapi dimana keutamaan anda sbg seorg insan, sbg seorg manusia?? tntulah keluarga, btol x? Jadi, bila pulang je anda ke rumah, keluarga anda akan d utamakan. btol kan? So kat cni aku nk bgtau, klu aku pulang ke rumah, aku akan utamakan keluarga dahulu. Aku still kuar ngn kwn2 tp agak korg bile aku kuar ngn kwn2?? Selepas ibu ngn ayah aku tdo. Bile diorg dh tdo je baru aku kuar ngn kwn2. Pernah korg pkir betapa besarnye pengorbanan seorg anak terhadap keluarga nye? Aku bukan nk bgga dgn ape yg aku buat, tp aku nk korg phm knp aku xlyn korg d waktu siang. Bile korg rehat korg pon xnk layan sgl masalah yg ade kan? Buat ape nk memeningkan kpl.

Dan bile aku dh pulang semula ke Melaka, aku dh mule sgar dan aku terima sgala masalah dgn positif. Walaupon berat tuk aku terima, tp aku masih boleh terima dan aku cube selesaikan satu persatu msalah yg timbul. Kat cni aku nk bgtau yg setiap msalah pasti ade penyelesaiannye, dan aku nk sume kwn2 aku jgn terlalu cpat melatah. Biar besar mane pon msalah dan dugaan yg korg dpt, pasti ade jwpn dan penyelesaianye. Sbb 2 aku nk setiap kwn2 aku positif, jgn cepat melenting. Bile kt x thu, bertanya. Jgn tkot nk bertnya. Kalu emosi mengawal diri, smpai bile pon korg x kn dpt slesaikan msalah. Dan jgn anggap setiap masalah dan dugaan yg dtg sbg bebanan. Bile korg dh anggap bende 2 beban korg secara x langsung akan memarahi org yg tidak terlibat dan membuat diri anda di benci. Betol x?

Kat cni aku nk bgtau jgn telalu cpt jump into conclusion. Jangan cpt membuat andaian. Bertnya dlukan boleh. Ape ssh ke nk tnyer? Malu? takot korg kene marah? Takot korg tersalah? @ korg lebih tkot malu bile dah salah? Pilih la mane yg tbaek. Sbb bile korg dah slah teka pas2 korg buat cter, korg jgk yg malu. Aku xnk korg jd mcm 2. Allah Maha Adil. Allah xkn biar hamba2nye dicaci, di hina. Org yg menyebar cerita yg xsah akan dpt balasannye jgk. Jgn dgr cerita dari sebelah pihak dan teros membuat kesimpulan. Dengarla dari dua2 belah pihak @ 3 pihak ke, baru korg boleh buat kesimpulan. Ok~!

Aku pon xnk cerita panjang kat cni, cume nk korg sentiasa "POSITIVE"!

WASALAM


Mari Like~!

4 comments:

Istinah said...

Orang macam saya ni, kuat memendam. =.=

*kononnya, nak jaga hati orang lain. Erk. Padahal, terseksa diri sendiri sendiri.

aku di jalanan said...

mmg btol. stiap org ade hak untuk memendam rase. tp jgn smpai menyeksa diri. setiap dugaan yg Allah bg ade sbbnye, sbb kt mampu tuk mghadapinye. tp kene la positive. baru la btol. bile melibatkan perasaan dan kt bermain dgn perasaan, kt xkn mampu mghadapinye. btol x?

Muhammad Izzwan said...

aku suke ayt nih..."Aku pon xnk cerita panjang kat cni"...
sbb ayt tu je yg aku bce ^^

aku di jalanan said...

hahaha. ye lah wan, aq taw 2 mmg fav ko. kekeke:p