Monday, March 7, 2011

Gunung Kinabalu telah ku Tawan! - Part 1

1 March 2011

1600 pm

Mase ni aku masih lagi di Muar, Johor. Aku kene outstation, kene wat audit kt luar. Mase ni debar gle coz aku nk wat keje gle. Sptutnya, aku kene stay kt Muar smpai ari Rabu, tp...........


1630 pm

Truutt2!!... Si I tpon

I : weyh zir! ko kene balik s'pore skrg jgk!

Nazir : weyh, asal nih???

I : Ko blik cni dlu! nnt aku cter!!

Nazir : Kene balik jgk ke?? aku kene keje ni.

I : Ko blik skrg jgk! urgent nih! kol 10 mlm jumpe kt imirgresyen JB!

Nazir : aduh siyes btol ni! ok, jgn lupe bawak pasport nazir k! nazir xbwk pasport balik Malaka ari2.

I : Ok2! Cpt taw!

Nazir : ok!

I : Pandai x aku blakon? hahahah

Nazir : ok2, bye~ (sambil aq tahan gelak!)

Mase ni aku otw g makan kt jeti Muar, makan mee bandung. Mase ni aku rase serba salah nk ckp ngn En.Malik coz keje x siap lagi~ Tapi mse tgh makan 2 aku kuatkan semangat, aku ckp jgk yg aku kene balik s'pore urgent! So, mase 2 En.Malik ngn slumber ckp ok~ Aku pon ape lg, antara excited ngn x, coz tggalkn kerja aku.


1715 pm

Aku balik kt ofis, amik baju dan teros bertolak ke Melaka. Sepanjang perjalanan aku rasa bersalah gle coz terpakse menipu. Tapi aku tipu ni bukan niat aku. Sekadar untuk mengejar impian aku. Aku nk capai sume impian aku sblom sumenye berakhir, sblom nafas aku terhenti. Aku minta maaf pada sume~


1750 pm

Aku smpai kt umah dan teros bersiap2. Byk bnde nk kene pack, dan byk bende aq xbli lg. Kol 9 dh nk kne gerak kuar dr umah. Tapi alhamdulillah dalam jam 7.30 mlm aku bjye pack sume skli. Kmudian, aku bersiap dan sembhyg. Lepas 2, aku tunggu si I balik umah, nk ajak mkn sme2 sblom aku bertolak.


2010 pm

Si I balik dan tros aku ajak kuar. Mula ktorg g Melaka Sentral (MC) sbb aku nk bli sandle. Tapi apakah daya, bile smpai je kat sana, saiz sandle xde. adeyh~ Kecewa gle rase. Tapi xdpt bli sande, aku blnje si I td makan MCD la. Mmg rezki die. hahaha. Kol 9.10 aku ngn i gerak balik umah, antar i then tros aku ke umah bob sbb diorg janji nk jumpe kt sane.


2140 pm

Aku dh smpai umah bob, tp gelap. So aku tggu la, tp xsmpai 5 minit aku parking, bos smpai. Mase 2 excited la aku, pas2 lg 10 minit si Azmir lak smpai. So mse ni ktorg bincang2 la, ape plan kt sne. Mase ni aku bertiga, smpai ttbe kuar cter pasal bob. Bob xdpt join atas2 sbb2 tertentu. Ktorg mcm xbleh trime pasal ni sbb bob merupakan org penting The Underestimate. Die slaku org yg byk beri dorongan pada ktorg. Tapi apekah daya, last2 minit kene cancel. Ktorg redha~


2230 pm

Ktorg gerak kt lokasi masing2. Aku parking kreta kt umah Bob, pas2 naek kreta Bos then Azmir pergi ke umah K.Dila tuk amik K.Dila ngn Nadia. So aku ngn Bos tros gerak ke Ampang tuk amik Tuty. Azmir lak pergi amik adik die kt UPNM. So sepanjang perjalanan aku berborak ngn Bos pasal Gunung Kinabalu, Ngabas Borneo dan laen2 hal~


2 March 2011

1240 am

Mase ni si Azmir ckp nk lepak kt minum2 dlu sblom gerak kt LCCT KLIA. So ktorg dr Ampang teros la gerak ke Tasik Permaisuri, Bandar Tun Razak. Lepak kt kedai Sup Meletop. Sup die mmg power la kan! Tapi aku minum je coz aku mlas nk makan. hahah. So, mase ni knl2 la ngn adek si Azmir ngn kwn die. (lupe lak aku name adek si Azmir, hahaha). Rupa2nya adek si Azmir ni classmate ngn member skolah aku, Ling Wai Kiat! perghh! Mase ni aku rase kecik tol dunia ni coz blik2 kotrg jumpe org yg dekat2 je. Macam kwn dalam bulatan lak kan. hahah. Tapi aku rase sronok la knl ngn die ni, frenly gile kot! hehe~ Mcm2 la ktorg borak, tp ttbe lak cha call ckp yg die dh smpai LCCT. Apekah daya, masa mencemburui, ktorg kene bertolak kt LCCT~ Jam 1.20 pg ktorg gerak tros ke LCCT~


0215 am

Ktorg tiba di LCCT. Ktorg trun kreta je tros nmpk si Mayo n Family dan Cha~ So nmpk excited gle sume org, tmsuk la aku skli. Aku trun je tros jumpe mak ngn ayah Mayo. Lame gle x jumpe diorg. Aku dh anggap parents Mayo mcm parents aku sndiri sbb diorg baek gle ngn aku. So ade la bual2 kjap ngn diorg, lpas 2 tros diorg balik sbb diorg kene bgun awl pg nk bukak kedai~ So, xpela. Ktorg pon t8over la, ktorg berkumpul kat kaki lima LCCT dpn Marrybrown. Borak2 kosong, tp lpas 2 sorg2 lapar & atlast sume masuk ke Marrybrown. Yang makan cume Mayo, Cha ngn Tuty je~ Pas2 borak2 smbil2 gelak2 mcm warung kopi lak. Tapi diorg xmarah coz awl pg, xde org, so staff2 kt c2 layankan aje. hehe~ Pas2 plan nk tdo kt kaki 5 dpn Marrybrown 2, tp xjd then ktorg maen Taiti la. hahaha. Sume yg lalu lalang kt c2 dh pling ngn ktorg. Ktorg peduli ape jnji dpt ilangkan bosan menunggu flight kol 6.50 pg. Org kata klu dh jumpe kawan2 tdo pon x jd kan. Btol la 2, korg bygkan aku bgun subuh2 pas2 wat audit, then tros rush blik mlaka, packing, then tros gerak ke KL ngn xtdo dan rehat lgsung! Mcm org gle dh pg 2. hahaha




0430 am

Ongah smpai kt LCCT so lgkaplah ktorg sume skli. Aku, Bos, Azmir, K.Dila, Tuty, Nadia, Mayo, Cha, and Ongah. Mase ni borak panjang la ktorg dan smbil2 mengutuk Ongah dgn Ermy! hahaa. Pkul 5.15 pg check-in bag. Alahmdulillah sume nye bjalan lancar, dan aku dpt seat 10F, btol2 tepi tgkap ngn sayap kanan kapal terbang! Mmg ini yg aku nk dari dlu, hahaha. Klu x, asyik dpat tgh2 je~ pedih~ Lepas 2 ktorg lepak kt MCD sbb lapar tp Tuty je yg g bli. Hehe~ Sdar2 dh pkol 6, ktorg tros bergerak ke surau terdekat tuk Solat Subuh~ Kol 6.30 pg je ktorg tros gerak ke tempat perlepasan dan 6.40 bru dpt msuk flight. Ktorg berlepas jam 7.15 pg.




0715 am

Mmg aku dh tekad dlm flight ni aku nk tdo sbb mata aku dh x tahan. 24jam x tdo gle ape! So mse kpl terbang 2 reverse nk kuar dr parking, ade satu pkcik dpn aku dh berdengkur! Gile~! Baru reverse kot! hahah. Aku dh tergelak dgn Ongah. Kuat gle die berdengkur, satu kapal terbang leh dgr la~ Pas2 aku malas la nk layan die dgkur, sbb aku pon dh ngntok gle. Aku pon memulakan pengembaraan aku di dalam mimpi~ Perjalanan flight 2 amik masa 2 jam 30 minit, tp alhamdulillah, cuaca pon baek, so ktorg tiba awl 15 minit~



0935 am

Lepas amik bag sume, ktorg tggu kt main entrance Kota Kinabalu International Airport (KKIA). Flight tuty lewat sejam dr ktorg nadia lak 3 jam lmbt,coz diorg lmbt bli tiket flight. Sementara tunggu diorg 2, bos g amik van TM Sabah. Dan ktorg plak dh mati akal nk wat ape, siap amik2 gmbr lg kt c2. Lpas dh xthu nk wat ape, ttbe sume rasa lapar. Ktorg cume nmpk KFC kt airport 2 sbg sasaran, so ape lg ktorg tros la naek atas makan KFC! Lpas 2 bos smpai n ttbe si Tuty pona ade gak. Laju jgk la flight die. hahaha. So, ape lg, dh puas borak kutuk2, ktorg pon abis makan dan tggu si nadia lak~ haha.




1315 pm

Ktorg siap buat kertas tulis name nadia tggu kt pintu ketibaan. Dan akhirnya die smpai jgk~ So mase ni tros berangkat msuk van dan gerak ke KK. Mase pergi kt van plak ttbe dpat saman! hahaha. Mane xnye g parking kt roundabout mmg la kne saman. kihkihkih. Baru je smpai sabah dh kne saman. Pas2 plan nk cari sandle aku kt KK tp xde saiz jgk. Ni yg aku x ske tntg m'sia sbb pkaian ngn keperluan tuk org yg American size mcm aku xde. hahaha. Masalahnya saiz 10 je kot sandle. 2 pon xde. Aku pon give up la, then aku ckp kt Bos tros gerak je la. hahaha. Ktorg pon meneruskan perjalanan ktorg ke Kinabalu Park yg terletak kt Kundasang, 2 jam dari bandar KK.



1530 pm

Ktorg tiba di Kinabalu Park~ Mase ni si Azmir mnguruskan pendaftaran ktorg so ktorg pon amik pluang amik gmbr la! Ape lg~ hahaha. So, mcm2 gaya dan aksi la ktorg mase ni. Rules no.2# The Underestimate ! hehe~ Slesai je pendaftaran ktorg teros kt Pekan Kundasang check-in hotel lak la~ hahah.



1705 pm

Ktorg smpai di TM Resort! Mase ni sume amik pluang tuk rehat,dan tdo sbb penat. Sume x tdo smalaman kan~ Jam 6 ptg lak ktorg gerak ke Ranau tuk makan mlm. Ktorg nmpk satu restorant ni sdap gle makanan die, so ktorg pon step-in la ape lg! Sbb sume dh lapar gle~ hahah. Aku pon ngn bgga order nasi goreng ayam. Tapi yg smpai mcm nasi grg biase. So aku pkir ayam kene la amik sndiri, aku pon pegi la amik. Time nk byr aku ckp la yg aku mkn nasi grg ayam ngn teh tarik dua~ harga RM8 ok la. Ttbe si Mayo paggil ckp ayam hrga laen. Aku pon xksh la, byr la . Tapi yg aku hangin ttbe ayam seketul 2 harga RM5!! Aku mls nk ckp byk aku pon byr la. Tapi lpas byr mmg aku kutuk kaw2! hahaha. BLACKLIST TROS!! Pastu ktorg shopping bli barang kt The Store Ranau, then balik packing then rehat~




Will be Continued....








Mari Like~!

13 comments:

Muhammad Izzwan said...

aku da kata jgn sebut nama aku be..eh ko sebut jgk...aih panas la...

aku di jalanan said...

woi! ble lak ade nme ko dlm 2? lol~

Zuraidah said...

Esok pagi saya sambung baca. Baru sekerat jalan saya baca. Ngee~

Muhammad Izzwan said...

2010 pm

Si I balik dan tros aku ajak kuar. Mula ktorg g Melaka Sentral (MC) sbb aku nk bli sandle. Tapi apakah daya, bile smpai je kat sana, saiz sandle xde. adeyh~ Kecewa gle rase. Tapi xdpt bli sande, aku blnje si I td makan MCD la. Mmg rezki die. hahaha. Kol 9.10 aku ngn wan gerak balik umah, antar wan then tros aku ke umah bob sbb diorg janji nk jumpe kt sane.


there~

aku di jalanan said...

Zuraidah : ok~

Wan : Hahhaha. nnt aq edit blik~

Zuraidah said...

Kih kih kih. Memang selamber pakcik time awak kat dalam flight tuh. Baru reverse kot! Hoho. Dah berdengkur. Kalau awak tak tidur 24jam. Bayangkan, pakcik tuh dah berapa jam tak tidur? Erk. *apa kaitan?

Kos hidup kat sana memang mahal ek? Isk3. Ayam oh ayam..

aku di jalanan said...

hahaha. thu xpe. i2 pkcik mmg carik gadoh. klu 24jam mcm 2 mmg sy sumbat je hidung die 2 ngn kamera sy 2. hahaha. dgr cter mkn2 kt sne mmg mhal. tp xde la sumenye mahal. masih ade yg reasonable:)

Zuraidah said...

Aha! Siot je. Keh keh keh. :D

Ouh, ie ke? Misalnya?

aku di jalanan said...

sblom ktorg blik. ktorg mkn lunch kt kundasang. sy amik mkanan 2 byk gle. tp harganya rm4! murahkan? klu kt smnanjung 2 kire2 dh rm6 @ 7 2. heehhe

Zuraidah said...

WohoO! rm4 je seh.

Kat sini makan nasi kosong, ayam 1 ketul, sayur satu senduk pun dah rm6. Belum lagi air. Erk. =="

aku di jalanan said...

mak aih, 2 mahal bebenor. kt mne mkan 2?

Zuraidah said...

area Larkin, Johor.

Tape, kira okay la tuh area Sabah dalam rm4. Makan banyak. :)

aku di jalanan said...

biase la. tp sy rase mne2 tmpt pon ade je mknn murah. awk x cari kot. kehkhekhek