Wednesday, February 16, 2011

Bukit Broga - Gunung Tok Wan

Huh, penat ngn sakit masih x ilang lg, tp aq gagahkan diri arini g keje gak. Dan balik kje ingt nk tdo, tp aq gagahkan diri melayan gadis " ayat-ayat cintaku". hahah. Merepek sudah, dan skrg aku gagahkan diri tuk tulis ape yang dh blaku spanjang hari Maulidul Rasul semalam. Actually, bnde ni xplanning langsung, almaklum la "The Underestimate", so ske plan last2 minute. hahaha. The we decide to go through diz plan coz some of us ade yg kje, ade yg exam. Alang2 dah dpt cuti jd ktorg proceed ngn panjat Gunung Tok Wan ni. Mulanya aku pkir nk tarik diri coz, aku sbnrnye bru baek injured lutut last two month. Dan kebetulan lak ari ahad ari2 aku baru blik dari panjat Gunung Datok, so aku xnk force la kaki ni. Tapi ble bgun pagi semalam, aku rase mcm ok je kaki ni, so aku pon decide tros pergi.

Macam biasa la, aku sbuh2 dah bgun n siap2 tuk Gunung Tok Wan ni. Tepat kol 7.10 je aku kuar umah, padahal jnji kol 7. Tapi aku taw ade hamba Allah ni slalu la melambatkn program, padahal die organizer. hahaha( jgn marah bro!). So, ble smpai je kt Plaza Siswa, Multimedia University, aku nmpk En.Fazli a.k.a Boss je kt c2. So aku lpak kt dpn blik SRM smbil tggu yg laen. Dan sperti aku jgka, hamba Allah ni smpai lmbt dekat pkol 8 jgk die smpai. So total sejam die lewat. hahaha. Ape nk wat, so diskas pasal plan pnjat, then dlm 8.15-.8.30 ktorg gerak ke Semenyih. Untuk makluman pada yg x pernah pergi, Gunung Tok Wan ni, kne past through Bukit Broga. So aku rasa msti ramai yg dh pernah pergi.

Excited sgt nk taip smpai aku terlupe nk bgtau sape yg pergi kali ni. Peserta kli ni terdiri drpd aku, bob, boss, azmir, k.dila, nadia, tuty, nisa dan hazirah. Tapi yg dari MMU hanya aku, boss, bob, azmir, k.dila ngn nadia je. Yang laen 2 ktorg jumpe kt sne. hehe. So setiba je di pekan Semenyih, msing2 dh lapar, so breakfast kt dpn Pasar Raya Econsave dan ktorg jumpe Tuty kt c2. Dh kenyang mkn, ktorg tros ke Broga. Kat sne lak ktorg jumpe nisa ngn hazirah. So ble dh siap sume, tmsuk warm up dan doa, dlm pkul 10.30-10.45 ktorg memulakan pendakian kami ke Gunung Tok Wan.

1st kne panjat bukit broga dlu. Kalu org yg dh biasa kt c2 msti ingt ktorg ni gila coz pnjt dh dekat tghari. Panas weyh! Tapi name pon "The Underestimate", apedehal! hahaha. Tapi mse panjat Broga, mentality sume ltih sbb panas. Kat c2 je rmai yg dh minum air. Tapi aku x minum la, aku try maintain smpai kt puncak ke dua Broga. Yang pling ketara letih, Nadia. Tapi ble lpas je Broga, die la pling hyper. hahaha. Tapi Alhamdulillah, sume lepas ketiga2 bukit Broga. Cume aku je agak risau coz kaki x baek lg then bku lali bgkak mase trun Gunung Datok x elok lg. Then i try 2 be positive all the time. Aku perlahankan setiap lngkah aku sepanjang pendakian.

Sampai je kt puncak ke 3 Broga, ktorg rest 10 minit, amik2 gambar. hehehe. Rules #2. Lepas 2, ktorg dgn semangat n gagahnye meneruskan perjalanan ke Gunung Tok Wan, lbih kurg 3.1 km dari pucak ke 3 Broga. So, mcm biasa bob akan lead kat dpan dan Boss akhir skli. Ktorg maintain jalan sesama. Ade satu kwasan 2 korg akan lalu kawasan pemujaan, tp klu tgk tmpt 2 mcm org thai nye kje. So ktorg wat x thu je. Ktorg troskan perjalanan ktorg, dan mcm biasa akan ade berhenti2 amik gmbr. Yela, dah pnt mstila nk positive blik, so ktorg happy2 leisure pnjat gunung ni. Sampai la lg 2km ke puncak, tuty dah pucat muke sbb x sht, dan mintak tarik diri. Boss pon tpkse la tarik diri gak sbb xkn die nk biarkan tuty blik sorg2. So mase tgh tggu diorg bincang 2, ttbe nisa menjerit. Ktorg tros la ttnye nape, die ckp kne ggit ape ngn serangga. Dan mase 2 jgk aku nmpk ade serangga terbang dan tros attact dada ku. Pas2 lengan aku lak. 2 das kne! Bob pon kne pas2 die jerit tebuan tanah, terabor ktorg lari. Sejauh mgkin kot. Naseb baek tebuan 2 x kjar. Pas2 azmir ckp boss ngn tuty dan trun dan ktorg sapu ngn minyak gamat then tros kan perjalanan.

Aku ade rse hai jgk la mase pnjt 2, sbb kne sengatkn. Tapi aku kuatkan semangat nk smpai ke puncak. Sepanjang perjalanan 2 ade jumpe beberapa team yg bru trun dari puncak. Dan tuk pengetahuan korg ade 3 puncak tipu. So, jgn underestimate Gunung Tok Wan ni. Ktorg ni kire dah terunderestimate gunung ni, dan secara mentally nye ktorg agak down jgk sbb kne trun dan naek balik. Tapi Alhamdulillah, setelah 3 jam berjalan, ktorg smpai ke puncak Gunung Tok Wan. Dan mase smpai 2 kebetulan ade group Uniten tgh camping. So, dlm pnt2 2 ktorg berkenalan jgk ngn diorg. Dan terduduk aku kt puncak 2, menahan kaki aku yg skt. Dalam berehat 2, ktorg smpat wat air teh panas ngn makan meggi. Recover back enery mne yg ilang dan yg pnting "AIR KEMENANGAN!!" yg diilhamkan oleh azmir. Air kemenangan kami kali ini ditaja oleh "POWER ROOT!" hahaha. cam siot je. Mintak komisyen mcm ni, sbb dh promote. kehkehkeh.

Dah sejam berehat, dan bergambar bersama2 ngn dak2 uniten, ktorg meneruskan perjalanan trun smula ke broga dan ke bawah. Tapi ktorg bg laluan bdk2 uniten 2 trun dlu la, sbb diorg dh lme kt atas. So alhamdulillah, dlm perjalanan trun xde ape2 yg blaku, cume ade la sorg hamba Allah 2 naseb die kurg baek. Die terjatuh sbb kaki tersangkut kt akar kayu. MasyaAllah, mcm ngka busuk. hahaha. Dah la mase naek die jgk yg terhantuk kpl kt batang2 kayu pokok yg tumbang 2. Xpela, alhamdulillah, sume slamat kluar dr Broga dalam mse sejam lbih je. Dh smpai kt Broga ape lg, Rules#2, gambar,gambar! K.Dila nye camera yg bleh menangkap 600 kping gmbr tggl 100++ je lg. Mane x gile gambar msing2. hahah. Dah abis bergambar 2, ktorg tros trun ke bawah, kat ladang kelapa sawit, tempat parking kreta 2. Boss ngn tuty menanti dgn pasti (mcm lirik lagu je) heheh. Cian diorg tggu lme, tp xpe. Sume enjoy!







p/s : Sape nk pnjt Gunung TokWan ni better prepare mental coz tkot ade yg down, wlupon sng sgt track die. hahah. Dan pada boss, kt akan repeat blik! Anytime boss, tp after Gunung Kinabalu la. So, lpas ni ktorg akan wat latihan fizikal je kt area2 melaka ni sepena preparation nk ke Gunung Kinabalu yang dh semakin hampir. :) Kpd kawan yg laen, prepare ur self! Kinabalu near ady! haha.


"Thanks Gunung Tok Wan"


Mari Like~!

7 comments:

Zuraidah said...

Wah, macam2 ragam. Ehe. Yang bestnya tuh. Tengok Nadiah. Mula2 penat. Tapi, last2, hyper ek? Hihi. Kelakar la.

Eeii. dengar tebuan tanah pun dah merinding. Sebab dulu pun pernah sengat tebuan. Erk! =="

aku di jalanan said...

hahaha. nadia 2 cume pnt sbb panas. bile dh msuk utan 2, dh teduh. 2 yg hyper je. hehehe.

pasal tebuan 2 mmg bhye. tp nk wat cmnekn. dh tmsuk kwsn die. xleh nk slhkan tebuan 2 jgk. hehehe

aku di jalanan said...
This comment has been removed by the author.
Zuraidah said...

Ouh, macam tuh Nadiahnya. Aha.

Hurmm. Ada betulnya juga tuh. Kita dah masuk kawasan dia. Hati2 je la. Tapi, kalau dah tak dapat nak elak..

aku di jalanan said...

hahaha. klaka la awk ni, nadia la, bkn nadiah. :p

yup, must bcareful. :)

Zuraidah said...

Aha. Okay. Pembetulan. Nadia. Bukan Nadiah.

*Takut empunya nama marah. Huhu.

aku di jalanan said...

hahaha. thu xpe. kang xpsl2 je. :)