Sunday, February 13, 2011

Gunung Datok

Sekali lg aku bersama rakan The Underestimate membuat satu lg pendakian ke Gunung Datok. Kalau ikutkan ati mmg xnk panjat, tp mlm 2 ade pekara yg membuatkan aku rase tertekan dan aku decide nk panjat gunung tuk ilangkan sume masalah. Tengah mlm 2, aku telah mbuatkan kputusan lantas terus memberitahu rakan2 yg laen tuk panjat gunung. So, sperti biasa aku subuh2 lg dah bgun dgn muke tension. Aku baring atas katil smbil tgk gmbar si dia kt fb. Pas2 tepat jam 8.30 pg, bob tpon aku. Suh siap2 la katanya, pdhl aku dh siap dh pon. hahaha. Aku pon g la kjutkan mayo. So sbnrnye yg pergi cume kami berempat je, aku, mayo, cha dan bob.

Tepat kol 9.10 ktorg dh ade kt umah bob, dan meneruskan perjalanan ke Gunung Datok. Bob dah siapkan breakfas tuk ktorg, segan lak rase. Mcm nk g camping pon ade. hikhik. Selalunya ktorg g Gunung Datok ikut highway AMJ tp kali bob ckp nk ikut hihgway PLUS lak, sbb dekat. So ape lg, ktorg pon ikut je la. Ktorg berhenti kat R&R Ayer Keroh tuk sarapan. Slumber la bwk bekal kt tempat mkn. Sume tgk je. hahaha. Yang penting perot berisi, bob goreng nugget, kentang ngn kepok lekor! hahaa. Gile western breakfast tp ade gak ciri2 mlayu iaitu kepok lekor~ Lepas 2 ktorg meneruskan perjalanan ke Gunung Datok, Rembau.

Dalam 10.30 pg ktorg smpai kt sne pas2 prepare tuk panjat. Selesai je pendaftaran ktorg, tros bce doa dan mulakan pendakian. Ni pendakian pertama aku lepas aku injured bln 12 ari2 di tmpt yg sme. So aku berdoa agar pendakian kali ni slamat dan xde kecederaan. So seperti biasa, tuk check point 1, mmg killer nye. Agak ssh tp aku berjaya mngawal nafas dan kaki aku dan mngekalkan tempo smpai ke check point 1. Kat c2, ktorg berehat lbih kurg 10 minit dan meneruskan rentak yang sme smpai ke puncak. Kami berempat mngenakan tempo yg sme steady dan perlahan agar selamat tiba di puncak.

Rasenya tempoh yg perlahan 2 ktorg dh terlambat la, tp xsgka aku dpt pecah rekod lame. Dlu rekod lme 1 jam 50 minit dan smlmnye rekod 1 jam 40 minit. Kat puncak 2 dah ade beberapa team yg dh smpai kt puncak so ktorg chill dan berbual la ape yg bleh. Ktorg pon xlepaskan peluang snap beberapa pic kt puncak. Lpas 2 ktorg trun ke bwh ckit tuk lpask mkn, coz kt puncak panas sbb dh tgharikan. So ktorg relax dlu mkn kentang grg dan minum air kemenangan! Longjack yg telah diilhamkan oleh azmir. hahaha. Pas2, ktorg meneruskan perjalanan ke bawah perlahan2 agar tidak tercedera. Tapi lpas check point 1 aq bleh lak berlari ke bawah dan secara x sgj kaki aku tersadung di celahan2 akar serabot. Maka terseliuh la kaki aku, aku dduk kjap dan amik nafas dan cube mngerakkan kaki dan cuber berdiri . Alhamdulillah, skt kaki 2 tidak sepedih skt ati. hahaha. Aku ngn slumber tros trun kebawah tanpa pedulikan kaki yg skt. Kemudian aku ltak barang2 dalam kreta dan amik barang salinan dan teros lpak kt sungai. Merendamkan kaki~


Mari Like~!

4 comments:

Zuraidah said...

Wah, rasanya, bab2 hiking ni, tersadung kaki memang adat kot? Ie ke?

aku di jalanan said...

haha. 2 pekara biasa. sbb ble hiking ni , kn msuk utan, so byk je akar2 kayu yg mnjalar. so lpas ni klu nk hiking ke beware la . hikhikhik. event yg expert pon leh kne, inikn yg baru2 tol x. hehe

Zuraidah said...

Ouh, betul3! (Upin&ipin)

Ehe.

aku di jalanan said...

eh, mcm 2 lak. hahaha. dan2 ade upin dan ipin. kekee:p