Wednesday, November 9, 2011

Hari Raya Aidil Adha

Assalamualaikum dan Salam sejahtera,

Ok, tuk update kali ni nk story ckit la ape yg blaku mase Hari Raya Korban baru2 ni iaitu pada 6 November 2011 iaitu jatuh pada hari ahad. Raya tahun ni, ni la pertama kali aku beraya di rumah sendiri iaitu di Indera Mahkota 6, Kuantan, Pahang. Agak seronok jgk la coz, masing2 sume dh bsar, pas2 beraya ngn keluarga sndiri lak 2. Masing2 mcm tggal bawak calon isteri masing2 je dtg umah kan. hahaha. So, sehari sblom raya 2, ntah ape angin ntah dtg, ayah aq bawak balik daun kelapa yg duk jual kat pasar 2 sbb nk wat ketupat. Selama 21 tahun aku raya kat kampung pon die x pernah ade smgt nk buat, melaenkan ade org mule baru nk wat. Tapi tahun ni ayah aku semangat sgt nk tunjuk talent die wat ketupat smpai aku yg xthu nk buat ketupat dan teringin nk belajar nih, xsmpat nk blajar sbb die dh buat sume sorg2!! hahahahaha. Aku tgk je la~

Pas2 lak ibu kat dapur cbuk duk masak rendang, serunding kelapa rebus nasi impit dan laen2. Aku yg xde job sbb ayah dh setle kan sume, aku pon beralih la ke dapur tlong ibu masak. Iyelah, kita xde adek bradek pompuan, so yg laki la kene trun dapur ye dak?? hahaha. So, ble dh siap masak sume, menunggu la tibanya pagi esoknye smbil bertakbir raya. Wah, bangun pagi2 awl nih, keluar bilik smbil bawak bantal pas2 tdo balik kat ruang tamu! hahahah. Tapi kol 8 pagi dh siap dah, smbil brekfas ketupat dan rendang~ Ssshhiiooookkkk aaabbbiiisss!!! Pastu 8,30 pg kluar dr umah tuk pergi sembahyang raya kat Masjid Tunku Apuan Afzan (klu x slh aku, hehehe, tlupe la name) kat Indera Mahkota 1. Sronok bertakbir, dan khutbah yg disampaikan pon agak menarik. Dah balik ape lg, aku pon setting umah la, sbb dh panggil kawan2 dtg makan. Ari2 mase Hari Raya AidilFitri, aku x smpat nk jemput diorg sbb aku di perantauan. So raya kali ni aku jemput kawan2 aku sume dtg makan. Sblom diorg datang 2, ktorg bergambar raya dlu la kan. Mcm raya aidilFitri~ hee



Dh puas bergambar, aku pon mule panggil sume dtg makan kat umah aku. Lepas bergambar, aku pon mulekan la project aku nk record/cover lagu mase AidilAdha ni. So, terhasil la lagu Janji by Akim. Dalam kol 10.30 kawan2 pon smpai. Sementara ibu masak ckit2 lagi, aku pon berborak la ngn diorg. Mcm2 cter kuar, almaklumla, sume dh blaja jauh2. Nak jumpe pon ssh, tp ade gak yg duk dekat tp payah nk jumpe~ hahaha. (padan muke ko, naseb baek aq x mention name!) hahaha. So, terhidang la di atas meja mee siam(org belah selatan taw la), ketupat, rendang, serunding kelapa, kari ayam dan fresh orange~! Menu special tuk kawan2 aku je, sbb yg dtg mase raye kawan2 aku je. :p So melantak lah mereka.



Dah puas melantak aku ngn Hilmi pon seperti yg dirancang mengambil posisi masing2 tuk record lagu Lelaki Seperti Aku by Alif Satar. hahaha. Mcm2 kerenah dan kejadian yg berlaku. Ini termasuklah tali gitar aku putus mase tgh record. Brape kali record 2 jgn ckp la. Nak tgk? Klik link nih~! Muke aku paling xleh blah~! hahaha. Bile tali putus je, aku ngn Hilmi tros stop maen, dan ktorg g umah Aswa lak. Die jemput dtg umah. Tapi bile dh smpai dpn umah die, die lak x kuar umah. Call2, x angkat, so aku pon cdg bergerak balik smule ke umah la. Dah xde ape nk wat pon. Dah otw nk balik umah, aku singgah Tunas Manje jap bli tali gitar baru!! Bukan satu aku bli, tp 4 aku bli! hahahaha. Punyer la nk prepare tkot2 ptus lagi tali 2. Dh bli, balik, smbhyg dlu then troskan plan aku, Hilmi n Bun nk ke Taman Bandar tuk wat record kat tasik. Dah siap2 2, si Aswa ni leh lak call balik suh dtg umah die. Tergendala skjap program ktorg.

Ktorg pon tros la ke rumah Aswa tuk makan2. Yela, die dh masak penat2 xkn x dtg lak kan. Rupa2nye die tertido td sbb tggu ktorg dtg lmbt sgt. Hee. So, dh puas makan dalam jam 3.45 ktorg tros ke Taman Bandar seperti yg dirancang. Plan mule2 nk record tepi tasik, alik2 dh ramai lak org jogging. Cis!! Pas2 ktorg beralih kt menara tasik Taman Bandar 2. View atas 2 cntik gak, yg best 2 org xpasan sgt. So ape lg bermule la pergambaran. Brape kali record pon aku x thu la. Berpeluh2 sbb satu nye lupe lirik, lepas 2 aku lak salah masuk chord. Macam2 ragam2 lah. Baru aku tahu bukan sng nk jd pelakon. hahahah. Bukan lagu Lelaki Seperti Aku je, aku pon record lagu solo, lagu Janji 2 dan Hilmi lagu Cukup Indah. Hampir 2 jam jgk wat mnde ni, tp hasilnye sgt berbaloi~! hee. Dah abis record, kol 5 lbih lak ktorg g umah Qidin. Makan2 lagi.Last2 Maghrib jgk bru balik umah. Dah tgh plak g maen futsal. Gle penat aku raye aji! Naseb baek esknye, aku balik Melaka lpas Asar. Dapat jgk la tdo2. hee.



p/s : Terima kaseh kpd crew2 yg terlibat dalam "Sehari ku Beraya Di Kuantan"~! heee~



Mari Like~!

3 comments:

Muhammad Izzwan said...

lain kali bwk dslr~

Zuraidah said...

Bhaha. Bestlah. Ntah2, raya Aidiladha ni lagi bermakna dari raya Aidilfitri yang lepas.

Wottt2. Boleh buat album ni. Then, pasarkan terus. :P

aku di jalanan said...

izzwan : hee, insyaAllah wan~! next time k~!

yai : hehehe. xde la. raya aidilfitri lg best, cume yg best nyer raya aidiladha ni, sbb raya kt kuantan dan bsme kawan2 yg laen. 2 yg enjoy gle. hee.

album??? erkk, xpkir smpai ke c2 lg. hahaha