Saturday, July 9, 2011

Interview Kerja

Salam, hi~!

Sori la kengkawan sume ye, lme xupdate blog nih. Bukan ape kemalasan tuk menaip dan dicampurkan dgn bz dgn kelab Sekretariat Rakan Muda, MMU Melaka nih dan quiz+assignment lg. Korg phm2 sndiri la yerk~! hehee. Ok, tuk entry kali ni, ade yg dh sdia maklum mengenainya dan ade jgk yg x thu cter ni. So xpela, meh nk story balik cter ni. Act, aku sepatutnye cont degree, Bachelor(Hons) in Accounting, tp aku xdpt course 2 dan aku di offer tuk amik course Bachelor(Hons) in Human Resource. So, seperti yg sedia mklum aku mmg x minat la course ni so aku pon ape lg, sambil g kelas 2, aku apply job kat Jobstreet.com. Ade mcm2 job aku apply. Atlast, satu company reply cepat gle. Baru satu hari aku apply die dh reply esknye. So, die mintak aku dtg JB hari Jumaat tuk interview. Mase aku bace email 2, hari Rabu. So, persediaan mmg xde lgsung la. Jadi aku pon reply la yg aku nk mintak postponed ari Rabu next weeknye sbb aku mmg xde kelas ari rabu.

So, selasa mlm next weeknye lak, aku gatal2 g ikut si Faizol g PortDickson g rickie tmpt tuk SRM Family Day. Malam 2 aku smpai melaka jam 1.30 pg. So, balik 2 ingt nk tdo la sbb aku dh janji ngn Norcha Zamrud (classmate merangkap adek) nk amik kol 5 pagi. Dan2 lak aku xdapat tdo mlm 2. Last2 aku dpt tdo kol 3.30 pagi. Kol 4.30 pagi aku dh bgun siap2 & kol 5 aku g amik cha kt umah die. So atlast ktorg gerak kol 5.30 pagi jugak la. Tapi xpe, janji awl. So dalam perjalanan ke JB, ktorg berborak je la. Si cha ni lak, di cabar oleh bf die sndiri, Mayo spy x tdo sepanjang perjalanan. Masalahnye, si cha ni x tdo semalaman. hahaha. Puas jgk la die ajak borak smpai last xde idea. Tapi alhamdulillah, die bjye gak tahan tdo smpai JB. Ktorg smpai JB kol 8 pagi.

So, smpai je JB aku tros g kat pum station Petronas Majidee. Aku berhenti rehat, g toilet, tukar baju. Tapi lepas aku tukar baju, aku nmpk tayar blkg belah kiri kreta aku kempis. Sudah~! Interview lg 40 minit je. Mane lak aku nk cari kedai tayar. Aku pon tros g alih kreta kt tmpt pam tayar. Naseb baek angin masuk. Aku cume harap2 angin 2 ckup la smpai aku abis interview. Dan Alhamdulillah, aku smpai kt interview 2. Org yg interview aku namanye Madam Go. Die ni baek gle. Cume mase interview 2 die agak terkejut sbb umur aku baru 21, Diploma holders dan mintak keje. Aku pon cter la masalah aku kt die. So lepas dgr cter aku, die advice aku supaya consider balik keputusan aku 2. Sbb die xnk aku menyesal lepas ni. So lepas stgh jam interview, die bg aku 24 jam tuk wat kputusan sama ada nk terima kerja 2 @ smbung blaja.

So, aku ngn cha g lepak sarapan pagi kt sblh stesyen minyak majidee td. So mase 2 aku call ibu & cter sumenye. So lepas 2 aku ngn cha tros bertolak balik. Mase dh nk smpai kt tol 2, aku rase mcm kreta goyang je. Aku amik kptusan bhnti kreta lepas tol. Lepas je tol, aku tros bhnti n kuar tgk tyar. Kompem jgkaan aku tayar kreta aku dh kempis abis!!! Siot!! Mase 2 aku mnyumpah2 pon ade. Cha lak gelak2 tgk aku. Macam HARAM! hahaha. Pas2 aku pon ape lg, amik kunci kreta bukak bonet blkg. Nak tgk tayar spare ade ke x. Bukak je, Alhamdulillah~! Naseb baek ade, dan siap ade angin lg. Berpeluh2 aku tukar tayar 2. Almaklumla, 1st time jd kt diri sndiri. Dah la mase 2 aku pkai formal, ngn kemeja, kasut bagai. Last2 tukar tayar tepi jalan.hhahah. Abis, awek2 yg naek bas sume tgk aku. Naseb baek smart2 mase 2. Kalau pkai singlet???? ade org nk usha x agak2?? hahaha.

Lepas je tukar tayar aku ngn cha meneruskan perjalanan kami pulang ke melaka. Tapi x smpai berberapa minit jalan aku dh mengantok. Aku pon bhnti la kt perhentian Pagoh. Tdo 10 minit jap. Pas2 kami meneruskan perjalanan . Dan Alhamdulillah, kol 1.30 tgh ari ktorg dh smpai melaka. Balik umah je ape lg???? TIDO TIME~! Hahahahah. Ni la kerja gila yg aku wat. Tapi lepas tdo, kol 5.30 aku dh gerak pulak g CyberJaya. haish~! Hidupku xkn berhenti berjalan.


"AKUDIJALANAN"



Mari Like~!

4 comments:

Zuraidah said...

Wah2. Petronas kat Majidee. Pernah pergi kat situ. Erk.

aku di jalanan said...

hahaha. act, majidee tuk kmpg naz. so dh biase sgt la area c2. hikhikhik

Zuraidah said...

Ouh, alkisahnya. Ngeh3.

aku di jalanan said...

hehehe. begitu la~