Sunday, July 10, 2011

Bulan Puasa - Ramadhan

Salam, hi~!

Ha! Ble mood nk menaip blog dh dtg, hari2 menaip pon xpe kan?? hehehe. Okeyh, tuk entry kali ni aku nk menceritakan tntg bulan pose nih. Bagi aku bulan pose adlh antara bulan yg aku nnt2 kan setiap tahun. Bukan ape, selain mengajar kita dr menahan lapar dan dahaga, bulan pose ni jgk mengajar kita tntg erti sabar. Bagi aku sabar adalah perkara yg paling pnting dan perlu ade pd stiap manusia terutama umat Islam. Tapi sbnrnye bukan psl "sabar" yg aku nk cter nih. Sbnrnye aku nk ceritakn pengalaman aku sepanjang bulan pose dlu2. Dulu mase aku kecik2, seawal umur 4 tahun aku dh diajar puasa. Tapi phm2 la kecik2 dlu, org pggil puasa "yak yok"!(mgkin ada antara korg yg biase dgn perkataan ni).

So, mase umur aku 7 tahun aku dh mule bljr puasa pnuh. Tapi mase kecik2 biase la, merengek "lapar bu, lapar". Nak xnk kene la tahan kan. So 1st kejadian bermula mase aku berumur 9 tahun dimana mase thun lepas asar. Biasenye lepas asar ibu akan mula masak kat dapur. So aku pon mulekan la langkah aku ke dapur."Ehmmm, sdapnye ibu masak. Masak ape 2??" tnyer aku. Ibu pon ckp, "tgh rebus ikan ni, nk masak sup". Mase 2 ibu pon keluarkan ikan2 dari air 2. Lepas 2, aku pon tgk ikan sela kuning 2 dalam mgkuk. Dan tanpa aku sedari, tgn aku tros mngambil ikan 2 dan aku makan. Hahahhahah. Spontan abis. Ibu nmpk je, tros ibu jerit," Nazzziiirrr!!! Kamu puasakan!" aku pon dgn pndangan xbersalah, pndag ke muke ibu smbil berkata,"OOOPpppsss!! Xsgje la bu". Tros aku berlari kat singki dan ludah balik kunyahan aku dan tros berkumur2. Tapi, 2 je la cter aku x sgj mase bulan pose. Selebihnye2, alhamdulillah, aku berjaya tahan prut ni dari lapar.

Mase aku di alam sekolah menengah lak, aku dh mula pndai nk bergaya sndiri. So, mase nk bli baju raya, xnk dh kuar ngn ayah dan ibu. Ckp kt ibu ktorg nk bli baju ngn kwn2. So, stiap kali bulan pose, aku ngn kwn2 akan set satu tarikh kluar bli baju raye sama2. So setiap kali puasa la , aku ngn kwn2 akan buat rekod mcm org x puasa. Mane xnye, perjalanan dari Kuantan Parade ke Megamall mmg agak jauh. Kalau naek teksi, kene RM8 tu! Bukan maen mahal. So, sbb xnk byr duet teksi, ktorg sggup jln jauh2. Tengah2 ari lak 2. Dah balik umah, muke sorg2 xnk lak mcm mayat hidupkan. Kehkehkehkeh~

Lepas 2 lak, setiap kali terawih ktorg biase wat 8 rakaat je. Ble imam wat solat Witir ktorg dh cabut lari. Bnde ni mmg ssh nk buang, bleh kata smpai skrg pon mcm 2 jgk. Dah menjadi kebiasaan kami. Ktorg cabut 2 bukan pergi mana pon, ktorg lepak kt hujung taman perumahan ktorg. Mengenang mase depan, merancang aktiviti dan borak2 psl bnde bodoh. Paling xleh bla, ble ktorg rancang maen mercun dan baling kt umah org. Hah! Ingt ktorg jahat sgt la 2. Xpe, korg bace smpai abis dlu. Rumah paling wanted dlm area umah aku adalah jiran sblh kiri umah aku, sbb umah die ade anjing. Satu taman tahu, dua2 adek aku kene kejar dan digigit oleh anjing jiran aku ni. Dan tuan die bleh tgk je anjing die kejar n gigit adek2 aku. Mmg aku xberdiam dirila. Aku ni antara org yg dh lme duk taman 2, sjak bukak lg. So, bleh kata otai bsar jgk la. Aku pon pnggil member2 dan tros baling mercun bola kt anjing die 2. Mahu tuan die x kuar umah, kjar ktorg. Siap report polis lg. Ade aku kesah???? Anjing ko wat adek aku, xpelak. Dan bnde 2 jd tradisi smpai hari ni, umur aku dh 21 thun, bdk2 kecik yg duk area taman umah aku lak mnyambung tradisi ktorg. kehkehkehkeh. Tapi yg aku heran anjing 2 xmati2 lak kan. Xpe, aku dh maafkan dose ko wahai anjing. hahahhaha.

Tapi, paling aku xleh bla, kat area umah aku ni ade satu pkcik ni ktorg pggil Pokmat Tongkol. Die ni, mmg bz body. Ade je bnde yg org laen wat die xsng. Pdhl x usik pon kawasan die. Dan sampai satu tahap, member2 aku sudah bikin huru hara. Mase ni aku xjoin la. Diorg ni gila, tp aku xde la gila mcm diorg. Rumah die ni dekat tepi pdg bola ktorg. So, bdk2 ni dari pdg bola dah mnghalakan mercun roket kearah rumah die. hahaha. Kejam siot~! Berapa das umah die kene. Pas2 die mcm biase kuar umah la cari bdk2 yg attact umah die. Kluar dgn pkai kaen pelekat je kot~! hahaha. Xberbaju lg. Tapi bdk2 ni mcm palesit, tros ilang. Lepas 2, si Shah ngn Asyraf la dgn kejamnye melemparkan mercun bola kearah umah Pokmat~! Maw x mcm palestin kene bom! hahaha. Nak jdkan cter lepas diorg lempar 2, mtor mati lak~! adeyh~~~ Pokmat dgn lajunye berjaye mngkap asyraf, tp shah sempat lari. Taman umah aku bukan bsar mane pon, taw umah sorg2. So, Pokmat pon bwk kreta g serang umah Shah. Dan aku dh lupe cter ni. hikhikhik. Sori kwn2. Tp klu x slh aku, pokmat nk bwk diorg g balai sume . Ape ntah cter.

Part paling best bulan pose, fav aku adalah roti jala~! Setiap kali bulan pose aku msti masak roti jala. Dan lepas terawih je, aku ngn jimi selalu cari port gelap2, makan roti jala berdua je. Yang laen xthu pon bnde nih. Sori kwn2. hahaha. Roti jala x byk so mkn berdua je la. hikhikhikhik.

Kalu nk cter pasal bulan pose ni mmg x abis. So, wat mase ni, ni dlu aku cter k.:p daaaa~


Mari Like~!

2 comments:

Zuraidah said...

Wakaka. Gila mercun. :P

Haha. Nanti2 boleh buat entri pakai "part" ek pasal puasa ni? :D

aku di jalanan said...

part?? hahaha. insyaAllah. bleh je. byk ksh klu nk cter. x terabis. kehkehkeh