Tuesday, June 14, 2011

Ngabas Borneo 2011

Salam, hi~!

Uish, dh rasenye aq x menaip blog ni, pdhl slalu je bukak. hehehe. Cume ati ni xterdetik lg nk menaip blog nih. Ni skrg feeling dh mai, apa lg, open story baru la. kehkehkeh. Tuk entry kali ni aku nk cter pasal prog yang aku sndiri organize tuk club Sekretariat Rakan Muda Multimedia University Melaka Campus. Actually, program ni adalah program besar yg pertama aku pernah wat. Dan mmg bukan senang nk wat program ni, lg2 program ni bukan dalam semenanjung Malaysia. Ngabas Borneo, korg mesti terpikir2kan ape 2 Ngabas Borneo. Kalau org Sarawak 2 mmg die paham sgt le kan, tp klu org semenanjung ni, haram le nk thu bnde nih.

Ngabas datang dari perkataan Sarawak yg bermksud "Ziarah". Borneo plak jgn ckp korg x thu la, belajar sejarah dari tingkatan satu sampai lima, xkn xthu Borneo 2 ape. kehkehkeh, Tapi tuk bdk2 sekolah rendah yang x thu ape 2 Borneo, meh abg nk bgtau korg. Pada yg besar2 yg x thu ape Borneo, meh abg nk kecek ckit ke demo, Borneo 2 Kepulauan Borneo la, dimana Sabah, Sarawak , Kalimantan dan Brunei ade dlm pulau yg besar 2. Dah paham kan??? Bgus2. hehehe. Pndai ank2 murid abg ni. So nk di pendek kan cter, Ngabas Borneo adalah hasil gabungan dari 3 porgram Rakan Muda iaitu Jelajah IPT, Wawasan Desa dgn......... adeyh, lupe lak satu lg nih. hahaha. Xpe2, nnt klu jumpe aku cter la. hikhikhik.

So dr gabungn 3 program ni, SRM MMU sndri telah berkolebrasi dgn Universiti Malaysia Sarawak ( UNIMAS ) . So setibanya disana, ktorg di jemput oleh MPP Unimas sndiri dan kemudian kami di bawa ke Jabatan Belia dan Sukan Sarawak tuk sesi bertukar pendapat dan program bersama Ketua Unit Rakan Muda Negeri Sarawak. Kemudian kami di hidangkan dgn lemang, rendang dan nasi berlauk. Sdap wooo~! dh mcm raye dh rasa ;p Lepas 2 kami di bawa ke Unimas tuk register hostel dan kemudian berehat selama sejam dan seterusnye sesi lawatan sekitar Unimas.

Keesokkan harinya, kami membuat program IT di sekolah SMK Muara Tuang, Kuching. Kat skolah ni, ktorg wat kelas "Advanced in Excel". So mase ni, syukur pada Allah, pelajar2 memberi respon yg agak baek kpd kami. Keesokan harinya di SMK Muara Tuang lg,kami mengajar Adobe Photoshop di mana skill2 editing di ajar. Mase ni la baru bdk2 skolah ni tahu yg slame ni diorg di tipu oleh majalah2 tntg kecantikan2 artis. hahaha. Mase ni aku nmpk diorg mmg sronok gle. Aku pon berpuas hati sbb komiti aku berjaya menjalankan tugas2 diorg. Tahniah~!

Seterusnya adalah cter yg sme pd hari2 berikutnya. hehehe. (Pdhl mlas nk taip pnjg2) So nk jdkan cter, wlupon bermacam2 halangan dh ktorg tempuhi sepnjang menjalankan program ini. Kat cni aku nk ucapkan tahiah dan syabas kepada sume komiti Ngabas Borneo 2011 dan kpd Sekretariat Rakan Muda Multimedia University Melaka kerana telah memberi peluang kpd aku tuk mengetuai @ mendirectori program ini. (hancur bhs weyh!) Terima kaseh tidak terhingga pada komiti2 yg sama2 bersusah payah bersama aku dlm program ni. Jasa korg akan aku blas dgn belanja korg~! hehehe;p

Ape2 pon kalau x kerana program ini, aku x thu dimana kelemahan dan silap aku selama ini. Terima kaseh sekali lagi. :)

"Congratulation Ngabas!"

Mari Like~!

2 comments:

Zuraidah said...

Pegh! Ketua, nak belajar edit guna Adobe Photoshop gak r! :P

aku di jalanan said...

hahaha. jom dtg MMU~! hehehe;p